dimecres, 5 de juny del 2013

Sí, a Castelldefels tenim colla castellera

Cada vegada que fem un taller, una exhibició o una actuació a la nostra ciutat, ens pregunten el mateix: d’on sou vosaltres? I nosaltres sempre responem: “Som d’aquí, de Castelldefels”. La pregunta següent sempre és: “Ah, però Castelldefels té colla castellera?”, pregunta que normalment va acompanyada de comentaris com ara: “Doncs jo hi he viscut tota la vida, a Castelldefels, i no ho sabia!”. El més trist és que la colla no fa ni un, ni dos, ni cinc, ni deu anys que existeix. De fet, som la colla degana del Baix Llobregat i fa pocs dies vam celebrar els trenta-un anys.

Han estat trenta-un anys plens d’èxits i també d’alguns fracassos, de temporades increïbles i de temporades desastroses, de grans castells i de castells més modestos. Han estat trenta-un anys durant els quals gent de tota mena ha anat passant per la colla. Alguns s’hi han estat poc temps, d’altres una llarga temporada, i d’altres no n’han marxat mai.
Sigui com sigui, no podíem permetre que la nostra gent, els nostres conciutadans, no sabessin que a la seva ciutat s’hi fan castells. És per això que ens hem decidit a explicar-vos-ho.

Doncs sí, a Castelldefels tenim colla castellera. La colla pertany a l’Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels (ACPC), la nostra camisa és groga i actualment fem castells de sis i mig i estem a punt de fer el salt als castells de 7. Si en voleu més detalls,  si voleu conèixer la nostra història, entreu al nostre bloc (http://castellerscastelldefels.blogspot.com.es), a la web de l’ACPC (http://acp.entitatscastelldefels.cat), a la vikipèdia (http://ca.wikipedia.org/wiki/Castellers_de_Castelldefels) o al canal YouTube de l’ACPC (http://www.youtube.com/user/Agrupacastelldefels).
La colla, ara mateix, està tècnicament en molt bona forma i amb un tronc molt ferm, però, si volem anar més amunt, ens calen més peces. També ens falten mans, i moltes!  Què vol dir que us falten mans? – us preguntareu. De vegades, els castellers perdem el món de vista i oblidem que hi ha gent que no sap què és un castell, o que no n’ha vist mai cap, i que, per descomptat, no coneix l’argot casteller. No patiu, que us ho expliquem.

Un castell no és només allò que es veu més – nosaltres li’n diem tronc – que és tota aquella gent que puja una sobre l’altra i fa equilibris per aguantar i no caure. Un castell és molt més que això. És una feina en equip, ben coordinada i molt soferta, amb una gran dosi de tècnica i una altra encara més gran d’il·lusió i ganes, una feina que es tradueix en una gran pinya de gent que prem, que aguanta i que fa de coixí per als que, molt de tant en tant, cauen. Aquesta gent són les mans que necessita tota colla castellera, les mans sense les quals no es poden enlairar castells, ni grans, ni petits. Són mans de gent molt alta, de gent menuda, de gent grassa i de gent prima. Són mans de nois i de noies, d’homes i de dones, tan se val l’edat, la professió, l’estatus social, la ideologia o la religió. Tothom té cabuda dins una colla castellera, i això és el que ens fa més grans.
Així doncs, si tots plegats volem que la colla de la nostra ciutat tiri endavant i faci grans coses, si volem potenciar els castells per potenciar la integració i la cultura a la nostra ciutat, tots plegats hem de fer pinya. Hem d’aconseguir que tots els castelldefelencs i castelldefelenques sàpiguen que existim, i que molts de vosaltres vulgueu formar part d’aquest projecte. I què implica pertànyer a la colla? – us preguntareu. Doncs poc més que passar-ho bé als assaigs dos cops per setmana, visitar poblacions arreu de Catalunya els caps de setmana i fer una activitat en què tota la família pot participar. Què més es pot demanar?

Veniu a fer castells, sense vosaltres no ho podem fer! I, si finalment no us decidiu a venir, si més no ara ja ens coneixeu i, quan ens veieu actuant a la plaça, o a una escola, o pel carrer, podreu dir: mireu, aquests són els Castellers de Castelldefels, els nostres!