dilluns, 31 de gener del 2011

Article Aparegut en la revista castells de Gener-Febrer 2011.

La colla degana del Baix Llobregat

Esteve Sebastià/ La colla castellera del Castellers de Castelldefels és la més antiga del Baix Llobregat. En les últimes temporades està recuperant una activitat castellers que molts creien perduda, gràcies a la incorporació d’una nova generació de castellers i castelleres que, de la mà dels membres més veterans, estan donant un nou impuls a la colla.

La colla castellera de Castelldefels fa la seva primera sortida el 31 de maig de 1982, a l'Aplec de Bruguers, quant va descarregar el 3f6, el 4de6 i un pilar de 4. No es pot parlar del naixement dels Castellers de Castelldefels sense tenir en compte que va coincidir amb l’inici de les de Grallers i Geganters van fundear l’ Agrupació de Cultura Popular de Castelldefels, entitat que agafa la responsabilitat de l'organització de les festes majors de la ciutat, així com de la recuperació i difusió de la cultura popular. Paco López, el primer cap de colla del Castellers de Castelldefels. És qui encapçala aquest projecte de fundació dels castellers i de la resta d’entitats de l’Agrupació.

Tot i que Castelldefels pertany al Baix Llobregat, la cultura popular que li es pròpia està més lligada a la comarca veïna del Garraf, cosa que explica la seva singularitat, tant de la creació d’una colla castellera en una ciutat del cinturó de Barcelona als anys 80, com del seu intens lligam amb la resta de balls populars propis del Garraf.

Els primers anys, la colla rep molta de la gent vinguda a Castelldefels i a Catalunya els anys 50 i 60, que adopten la cultura popular del Garraf amb entusiasme i convicció, aplegant al voltant de la colla castellera els valors de cultura, barri i associacionisme que germinaven arreu de les poblacions del Baix Llobregat durant la dècada dels 80. La colla castellera va créixer ràpidament i alimentava, alhora, la creació de la resta de grups de cultura popular amb els que ha convisqut durant aquests ja 28 anys d’història, fet condicionant d’una de les principals peculiaritats d'aquesta colla: la multiparticipació. Al caliu de la colla castellera es formen grups de balls de panderetes, cintes i pastorets, on hi participa part de la canalla, grups de balls de Bastons, Gitanes, diables i grups de foc, que aporten gran part dels troncs, i un esbart i colla gegantera que alimenten els nuclis de la colla. És a partir d'aquest grup autoanomenat dels "Grocs de Castelldefels" d’on sorgeix la Festa Major de la ciutat, que es nodreix en gran part del voluntariat dels membres de totes aquestes entitats.Els anys 90, els millors moments:

A principis dels anys 90 la colla comença a sovintejar els castells de 7 i els pilars de 5, amb les cites destacades del primer 4de7 a la Festa Major d’estiu de 1991; del juliol del 1992 quant són part de la inaguració dels Jocs Olimpics; l’agost de 1993, quan celebren el seu castell número 1000 amb una trobada de colles castelleres i el 1994, quan fan la millor actuació de la seva historía al concurs de Castells de Tarragona, amb Pep Ríbes com a cap de colla, descarregant el 4de7 amb l’agulla i el 3de7 i carregant el 5de7. Finalment, l’1 de desembre de 1997, a la Trobada de colles castelleres del Baix Llobregat, gairebé carreguen la torre de 7, el que es podría considerar el final d’aquesta època d’or. Durant aquests anys, hi ha un sentiment d'estar fent una cosa especial i única, en un entorn on comencen a aparèixer, a totes les ciutats i pobles de la comarca, una munió de colles castelleres que, alhora que rivalitzen, esperonen els veterans de la comarca a fer més i millors construccions. És durant aquesta frenètica activitat dels anys 90 quan s'articulen importants projectes que culminen amb la construcció del local social de l’Agrupació de Cultura Popular, inaugurat l’any 2000, fet que marcarà el punt d'inflexió a la història de la colla.


Anys difícils:

A partir de la inauguració del nou local social, la colla entra en una fase de declivi que acabarà portant-la a patir uns anys difícils, a mitjans de la primera dècada del 2000, amb alts i baixos, aturant gairebé la totalitat de la seva activitat castellera cap el 2005. A partir d'aquest punt, la colla només aixeca pilars de 4 per la diada nacional de Catalunya i a les festes majors de la ciutat. Tanmateix, i gràcies al caliu de l'Agrupació de Cultura Popular, que li proporciona les poques camises que té en aquell moment, la colla segueix assajant i aconsegueix mantenir viva la espurna castellera.

La recuperació, segona època:

Durant tot el 2008 la colla comença a créixer sota la direcció de la nova junta de l'ACPC, presidida per Jaime Sánchez, la qual torna a apostar per recuperar els castells i designa l'Esteve Sebastià com a cap de colla. La colla tornar a assajar amb continuïtat i aquest cop, rebent la torna de la resta de grups de l’Agrupació que va ajudar a formar durant els anys 80 i 90, es nodreix de la gran aportació de gent jove dels altres grups: diables, timbalers, balls populars. Aquesta torna fa palesa la gran simbiosi existent entre els diferents grups, fent el conjunt més robust davant les periòdiques crisis a les que s’han d’enfrontar les colles petites.

El 15 d'agost de 2008 la colla torna a actuar a la Plaça de l'Església de Castelldefels, en companyia del Xicots de Vilafranca i ho fa després de dos anys sense activitat castellera i amb prop del 95% de castellers nous, tot i que en aquesta ocasió no descarrega cap castell. L’11 de setembre del mateix any, a les Roquetes del Garraf, descarreguen un 3d6, un 4d6 i un intent de 4d6a. Des d'aquell moment, la colla segueix una evolució de recuperació amb les dificultats que suposa fer castells en una ciutat com Castelldefels, on la cultura popular en general malda per sobreviure.

Les 3 temporades següents, la colla va recuperant tota la gamma de castells de 6 i el pilar de 5 de forma compasada, amb la consecució d’una tècnica més acurada, i amb la mirada fixada a recuperar els castells de 7. El 8 de desembre de 2010, la colla porta a plaça el seu primer intent de castell de 7, d’ençà de la recuperació de la colla. El castell, però, queda en un intent desmuntat. La feina feta durant tota la temporada ha posat les bases per a una posible recuperació dels castells de 7, solidificant la incipient recuperació de la colla i consolidant les expressions de cultura popular a la nostra ciutat.

La colla encara les properes temporades empesa per la gran adhesió aconseguida per part dels ciutadans de la ciutat que ha convertit a la colla en un dels símbols de la ciutat i que responen cada vegada amb mes entusiasme a les crides a la participació. Això fa que el projecte de la recuperació sigui un fet consolidat i que cada cop es plantegin mes reptes i a mes llarg termini.

Local d'assaig: Local d'ACPC Av. Lluis companys N6. Castelldefels
Web:
http://castellerscastelldefels.blogspot.com/ - http://acp.entitatscastelldefels.cat/
Adreça electrònica: castellers.castelldefels@gmail.com
Telèfon: 93660585934
President: Jaime Sánchez
Cap de colla: Esteve Sebastià
Dies d'assaig: Dimarts 19h a 21h i Divendres 21h a 23h
Principals catsells: 5d7c, 4d7a, 3d7, P5
Principals diades: Últim cap de setmana de maig: Aniversari de la colla, 15 d'agost: Diada de Festa Major d'estiu i 8 de Desembre: Diada de Festa Major d'Hivern.

1 comentari:

Raúl Puga i Fernández ha dit...

Jo acabo d'arribar a la colla, com aquell qui diu, però estic molt content de pertànyer a l'època de la recuperació. El camí per tornar als castells de 7 és treballar tots junts pel mateix objectiu.

I, és clar, tothom és benvingut per a fer-ho possible! :)

Visca els Castellers de Castelldefels